Çekişmeli boşanma davası nedir?
Evliliğin taraflarının boşanmanın temel unsuru olan boşanma, evlilik birliğinden doğan çocukların velayeti, maddi / manevi tazminat ve iştirak / yoksulluk nafakası konularından en az birinde anlaşamaması sebebi ile istek ve savunmalarını mahkemede dile getirdikleri bir boşanma dava çeşididir. Bu tür çekişmeli davalar, anlaşmalı boşanma davasına göre çok daha uzun sürmekte ve tarafların iddialarını ispatlamaları mahkemece beklenmektedir.
Çekişmeli boşanma nasıl olur?
Çekişmeli davaları karşılıklı anlaşma söz konusu olmadığında, taraflardan birisi tarafından boşanma davası açılabilmektedir. Bu tür boşanma davaları, boşanma sebepleri konusunda öne sürülen ispatla yükümlü olduğu dava çeşididir ve iddiaların ispatlanması amacıyla delillerin mahkemeye sunulması, tanıkların bildirilmesi ve tüm bunların değerlendirilmesi zaman alacağından genelde tek duruşma (tek celse) ile sonuçlanan anlaşmalı boşanma davasından farklı olarak uzun süren dava çeşididir.
Çekişmeli boşanma davaları nasıl açılır?
Çekişmeli boşanma davası, boşanmak isteyen taraflardan biri tarafından mahkemeye verilecek boşanma dilekçesi ve delillerle birlikte bir dosya haline getirilerek açılır. Boşanma davalarında sıkı usuli kurallar uygulandığından davanın boşanma avukatı tarafından açılarak yürütülmesi çok ama çok önemlidir. Çekişmeli niteliğe sahip boşanma davalarında herhangi bir hak kaybı yaşanmaması için davanın bir profesyonel bir avukat tarafından açılıp takip edilmesini tavsiye ediyoruz.
Çekişmeli boşanma dava dilekçesi nasıl olmalıdır?
Çekişmeli boşanma davası dilekçesi, boşanma gerekçesi, davacının varsa özel durumu, kişinin net bir şekilde talepleri, delillerin durumuna göre kişiye özel olarak hazırlanması gerekir. Bu nedenle her kişiye, duruma ve her davaya uygun standart “çekişmeli boşanma dava dilekçesi örneği” söz konusu olmayacaktır.Ayrıca boşanma dilekçeleri, davada izlenecek duruma göre birtakım mevzuları özellikle içermelidir ve bunun için mutlaka bir boşanma avukatı tarafından hazırlanmalısını öneririz.
Çekişmeli boşanma davası ne kadar sürer?
“Çekişmeli boşanma davası ne kadar sürer” , “çekişmeli boşanma kaç duruşmada biter” sorularının cevabı, davanın hangi şehirde açıldığına, boşanmanın sebeplerine ve dosyadaki delillere göre değişiklik arz etmektedir.
Davanın görüleceği yer İstanbul , Gaziantep gibi büyük bir şehirse mahkemelerin yoğunluğu genelde fazla olduğundan duruşma araları nispeten uzun olmaktadır. Ki bu da bu tür şehirlerde dava sürecini kısmen uzatmaktadır. Ayrıca örneğin zina sebebiyle boşanma ile şiddetli geçimsizlik sebebiyle boşanma davası kuşkusuz aynı derecede uzun sürmeyecektir. Veya zinaya ilişkin fotoğraf, e-mail yazışması veya fotoğraf gibi delillerin bulunduğu bir zina sebepli boşanma davası ile tanık dışında hiçbir somut delilin bulunmadığı bir zina davasının aynı uzunlukta sürmesi beklenemez. Her davada olmasa bile bazı boşanma davalarında keşif veya bilirkişi incelemesi gerekebilmektedir. Bu sebeple, boşanma davası için boşanmanın sebebi, dosyanın özellikleri, delil durumu gibi faktörler de boşanma davalarının ne kadar uzun süreceğini etkilemektedir.
Çekişmeli boşanma davasında hakim neler sorar?
Mahkeme hakimi, çekişmeli boşanma davasında taraflara iddia ve savunmalarında beyan ettikleri hususlarla ilgili sorular sorabilir. Mesela, davacı şiddetli geçimsizlik nedeniyle dava açmış ise ve delil sunmadı ise davacıya delillerini sorabilir. Veya davalı taraf karşı beyanda bulunduysa bir belgeden bahsetmiş ise bu belgenin nerede olduğunu sorabilir.
Çekişmeli boşanma davasında ilk duruşma nasıl olacaktır?
Çekişmeli boşanma davasında ilk duruşma ön inceleme duruşmasıdır ve bu duruşmada davanın konusu tespit edilir ve uzlaşma imkanı olup olmadığı taraflara sorulacaktır.
Ön inceleme duruşmasında tahkikat aşamasına geçilmesine karar verilir. Bu nedenle taraflar delillerini ve tanıklarını en geç bu ilk duruşma olan ön inceleme duruşmasına kadar sunması gerekir.
Çekişmeli boşanma protokolü nedir?
Boşanma protokolü sadece anlaşmalı boşanma davalarında söz konusu olan bir hukuki belgedir. Ve çekişmeli olan boşanma davalarında bu tür bir protokol olmadığından çekişmeli boşanma protokolü örneği şeklinde bir belge de olmayacaktır. Zira protokol ancak taraflar arasında anlaşma varsa söz konusu olan bir belgedir. Taraflar arasında boşanma veya velayet gibi konularda anlaşmanın bulunmadığı çekişmeli davalarda bu tür bir protokol söz konusu olamaz. Ancak çekişmeli bir boşanma davası tarafların uzlaşması halinde her zaman anlaşmalı boşanma davasına dönüşebilmektedir. Boşanma kararı, çekişmeli veya anlaşmalı boşanma fark etmeksizin kesinleştikten sonra nüfus idaresi tarafından boşanma işlemleri olarak nüfusa işlenecektir.